MuseumJeugdUniversiteit

Museum de Gevangenpoort doet ieder voor- en najaar mee met de MuseumJeugdUniversiteit. Speciaal voor nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar hebben we een reeks interessante colleges samengesteld!

De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of interessant onderwerp dat betrekking heeft op de Haagse historie. De sprekers bij de MuseumJeugdUniversiteit zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma. Een collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit bij Museum de Gevangenpoort kost € 20,- (voor vier colleges). Het najaarsprogramma 2019 vind je hieronder. De colleges worden gegeven op zondag van 11.30 tot 12.30 uur in Museum de Gevangenpoort en het Haags Historisch Museum. Inschrijven kan via www.museumjeugduniversiteit.nl.

15 september: Was iedereen rijk in de Gouden Eeuw?

De zeventiende eeuw noemen we de Gouden Eeuw omdat een aantal mensen toen heel rijk was. Voor hen was het een gouden tijd. Maar was dit voor iedereen zo? Kunsthistorica Lea van der Vinde heeft veel onderzoek gedaan naar graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, de man die het Mauritshuis liet bouwen. Zij vertelt je alles over zijn rol in de rijkdom én armoede in de Gouden Eeuw.

Locatie: Haags Historisch Museum

13 oktober: Hoe leef je in de Gevangenis?

Vroeger was het overleven in de gevangenis, ook in de Gevangenpoort. Met veel mensen (en ratten!) in één cel, op water en brood. Tegenwoordig zijn de omstandigheden in gevangenissen beter. Je kan er zelfs naar school. Paul geeft les in de gevangenis. Wat leert hij de gevangenen? En wat zou jij eigenlijk willen leren als je gevangen zou zitten? Omdat Paul in de gevangenis werkt, kan hij je er alles over vertellen.

Locatie: Museum de Gevangenpoort

17 november: Zijn de rechtszaken van nu altijd eerlijk?

Als je iets strafbaars doet, beslist de rechter over de straf die je krijgt. Bijvoorbeeld als je iets in brand zet. Vroeger werd de verdachte vaak gemarteld om hem te laten bekennen. Gelukkig gebeurt dat in Nederland nu niet meer. Er komt een eerlijke rechtszaak. Hoewel, loopt dat proces altijd rechtvaardig? Strafrechtjurist Luuk Esser vertelt hoe wetten gemaakt worden en hoe rechters nu met die wetten omgaan.

Locatie: Museum de Gevangenpoort

15 december: Worden de ontwerpen van een architect altijd gebouwd?

Het huis waarin je woont, stond er niet zomaar. Voordat het werd gebouwd, is er vaak overlegd en zijn er veel tekeningen gemaakt. Die laten bijvoorbeeld zien hoe groot het wordt en van welke materialen het wordt gemaakt. Cihan Bugdaci is architect en ontwerpt verschillende soorten gebouwen. Is hij de hele dag aan het tekenen of hoe ziet zijn werkdag er eigenlijk uit? En worden zijn ontwerpen altijd gebouwd?

Locatie: Haags Historisch Museum